تکنیکهای ضروری برای مطالعه صحیح
مطالعه برای کنکور با درس خواندن برای یک امتحان معمولی کمی متفاوت است. مطالعهی حجم زیادی از درسها و اطلاعات برای آزمونی که چند ساعت طول میکشد تمرکز و انرژی بیشتری میطلبد. اما جای نگرانی نیست؛ اگر به روش درست مطالعه کنید، این آزمون بزرگ را هم با موفقیت پشت سر خواهید گذاشت. شاید کنکور یا هر آزمون بزرگ دیگری کمی دلهرهآور به نظر برسد، اما در پایان این مطلب به رویکرد مناسبی دربارهی روش صحیح مطالعه برای کنکور میرسید.
بهتر است بدانید برای داشتن یک مطالعه استاندارد و خوب باید این مراحل را پشت سر بگذارید.
- فراگیری تکنیکهای مطالعه
- داشتن برنامه مدون و برنامه ریزی شده در مطالعه
- ایجاد برنامه غذایی خوب و مناسب حین مطالعه
که در ادامه به توضیح مختصری از هر یک خواهیم پرداخت.
فراگیری تکنیکهای مطالعه
تکنیکهای زیادی برای مطالعه سودمند وجود دارد و افراد زیادی از هر یک استفاده کرده اند، اما بهترین و پرطرفدارترین تکنیک های مطالعه شامل فاصله گذاری و پیش خوانی می باشد.
اثر فاصله گذاری
ساده ترین روش برای جذب اطلاعات جدید در مغز و یادگیری بهتر آن استفاده از اثر فاصله گذاری است. وقتی شما مطلبی را مطالعه می کنید، آن را در نورونهای مغز خود ثبت میکنید و آن نورون با نورون بعدی ارتباط برقرار میکند و زنجیره کاملی از اطلاعات را در مغز شما ایجاد می کند. تقویت این نورونها و ایجاد شبکه بزرگ و بهم پیوسته ثبت اطلاعات برای مغز کار راحتی نیست. به عبارت دیگر مغز نمیتواند تمام این اطلاعات را سریع و در یک روز جاگذاری کند و نورون های مغز را گسترش دهد. بنابراین حتما متوجه شدهاید در هنگام مطالعه، زمانیکه مطلبی را طی دو تا سه روز پشت سر هم و به سختی مطالعه کنید، تنها در روز اول قدرت یادگیری بالایی دارید و در روزهای بعدی این یادگیری خیلی کم می شود. روانشناسان دریافته اند هنگام مطالعه بهتر است بین مطالعات خود فاصله گذاری کنیم؛ یعنی وقتی در مورد یک موضوع مطالعه کردید، روز بعد را استراحت کنید. بنابراین مغز این فرصت را دارد تا شبکه نورون های خود را استحکام و توسعه ببخشد. مثلا بهتر است در طول یک هفته یک موضوع را یک بار مطالعه کنید تا کاملا درون مغز شما جاگذاری گردد.
پیش خوانی
گام بعدی برای داشتن مطالعه مفید، استفاده از تکنیک پیش خوانی میباشد. شما برای مطالعه در کنکور با حجم زیادی از مطالب و کتابها و درسها مواجه هستید و با تکنیکهای فاصله گذاری و پیشخوانی قطعا به درک عمیقی از مطالب درسی خواهید رسید. تکنیک پیش خوانی به این معناست که اگر در کلاس های کنکور شرکت می کنید یا اگر در منزل و با استفاده از مطالعه کتاب های درسی خود به مطالعه ادامه می دهید، بهتر است قبل از شرکت در کلاس و یا مطالعه درس جدید از آن موضوع پیش خوانی کنید. منظور از قبل تقریبا یک روز قبل از رسیدن به موضوع جدید است. بهتر است موضوع جدید را صرفا روزنامهوار بخوانید و جاهایی که نکات مهمی دارد زیر آنها خط بکشید. دقت کنید به هیچ وجه جملات ابتدایی هر پاراگراف را هایلایت نکنید. زیرا آنها مطالب اصلی آن پاراگراف هستند و باعث می شود از توجه به باقی پاراگراف باز بمانید. معمولا جملات بعدی پاراگراف توضیحی در مورد جمله ابتدایی هستند. وقتی شما این کار را انجام دادید، می توانید تمام هایلایتهای خود را که حاوی مهمترین نکات آن صفحه از کتاب است را بدانید و روز بعد زمانیکه آن مطلب به شما آموزش داده شد، با هایلایت هایی که خودتان ایجاد کرده اید باعث می شوید گنجایش مغز برای دریافت اطلاعات جدید بیشتر شود و این یعنی یادگیری بیشتر. بعد از آن هر زمان که قصد مطالعه این موضوع را داشتید، تنها کافیست قسمت های هایلایت شده را مطالعه کنید. یعنی برای حدودا هر ۳۰۰ صفحه کافیست دو ساعت وقت بگذارید. بنابراین شما هر هفته می توانید ۲۱۰۰۰ صفحه کتاب مطالعه کنید، آن هم در زمانی بسیار کوتاهتر از آنچه فکرش را بکنید و در عین حال که مهمترین نکات را مطالعه کرده اید و نه صرفا موارد پیش پا افتاده.
داشتن برنامه مدون در مطالعه
بعد از اینکه تکنیک های مطالعه را انجام دادید، شما باید برنامه مدون و برنامه ریزی شده ای برای ادامه مطالعات خود داشته باشید. به عبارت دیگر هر هفته یا هر ماه برنامه دقیقی از چگونگی مطالعه و تعداد صفحاتی که می بایست مطالعه کنید، داشته باشید و طبق همان برنامه ریزی پیش بروید تا بتوانید موفقیت خود را در یادگیری تثبیت کنید. بسیاری از موسسات کنکور برای داشتن برنامه دقیق درسی به شما طرحی را ارائه می دهند، اما در همه آن ها یک چیز مشترک است و آن خودتان می باشید. یعنی خود شما هستید که باید انتخاب کنید در چه ساعاتی باید مطالعه کنید که گیرایی بالاتری برای شما داشته باشد و چه ساعت هایی در روز در مورد مطالعه شما کفایت می کند.
برای مطالعه مقاله مربوط به برنامه ریزی اینجا کلیک کنید.
ایجاد برنامه غذایی خوب و مناسب
روانشناسان اعلام کرده اند که داشتن خواب، غذا و ورزش مناسب و کافی شما را برای مطالعه بهتر آماده تر می سازد. کافیست بدانید شما در طول شبانه روز نیاز به هشت ساعت خواب مفید دارید. منظور از خواب مفید خوابی است که ساعت ده شب به تخت بروید، زیرا در این ساعات مغز با استراحت شروع به تولید ملاتونین می کند که در یادگیری تاثیر شگرفی خواهد داشت. برخی هنگام مطالعه برای کنکور ورزش را فراموش می کنند. بدانید این اشتباه بزرگی است، زیرا روانشناسان معتقدند ورزش دریچه های تازه ای از یادگیری را بروی انسان باز می کند و تاثیر ورزش و یادگیری بعد از آن تقریبا بر کسی پوشیده نیست. بهتر است در این ایام از رژیم غذایی مناسبی استفاده کنید، زیرا هر وعده غذای پر چرب حدود بیست درصد از سطح اکسیژن خون شما را کم می کند و این یعنی یادگیری کمتر. بهتر است از مواد غذایی مناسب و مفید در طول مطالعه استفاده کنید.
فراموش نکنید کلید موفقیت مرور چندباره با فاصلهگذاری مناسب است. برای کاهش زمان مطالعه بدون از دست دادن نکات کلیدی و مهم تکنیک پیشخوانی را بهکار بگیرید. دفترچهی فرمولها و معادلهها را فراموش نکنید. پیش از آزمون تا حد امکان مرور مطالب را تکرار کنید. هر دو هفته یکبار آزمونی برای خودتان ترتیب بدهید. همیشه خوب بخوابید، خوب بخورید و از ورزش روزانه غفلت نکنید. همهی این نکتهها بخشی از روش صحیح مطالعه برای کنکور هستند.