فرایندهای آزمون؛ قسمت اول: پیشآزمون و اهمیت آن در افزایش تراز
پیشآزمون چیست؟
یک وزنهبردار را تصور کنید که قرار است مسابقه دهد و بین مسابقهها دو هفته زمان دارد. او در این دو هفته انرژیاش را تقویت میکند، تمرین میکند، آزمون و خطا میکند، خودش را برای مسابقه آماده میکند و هیچ زمانی را از دست نمیدهد.
هرچه بیشتر تلاش کند، روز مسابقه وزنه سنگینتری را میتواند بلند کند. او به تدریج هر روز مقداری به وزن وزنههایش اضافه میکند. اما روز قبل از مسابقه زمان امتحان کردن یک وزنه جدید و سنگین نیست؛ چرا که زمان کافی برای سازگاری با وزنه جدید را ندارد.پس باید روزی وزنههای قبلی کار کند تا روز مسابقه با بلندکردن وزنهای که به آن عادت ندارد آسیب نبیند.
شما هم چنین وضعیتی دارید!
فرایند آزمونهای آزمایشی؛ شناخت آزمون
شما هر دو هفته یا سه هفته یکبار آزمون میدهید. پس قدم اول این است که هر روز مهارت کسب کنید و هیچ زمانی را از دست ندهید. باید به تدریج خودتان را به بودجه بندی آزمون برسانید و قسمت زیادی را برای روزهای آخر هفته جمع نکنید.
هر روز باید در مسیر کسب تراز خوب تلاش کنید. حجم مطالب را به خواندن برای شب آزمون موکول نکنید.
روز قبل آزمون باید همهی مطالب آزمون مرور شود. اصلا نباید روز قبل از آزمون درس جدید بخوانید چرا که فرصت تثبیت و تسلط بر آن را ندارید. در این روز باید مباحث قبل را مرور کنید. خلاصهها و نکاتی که نوشتهاید را مرور کنید.
بهترین مرور به صورت تست است. شما باید روز قبل آزمون با یک آزمون مکمل مباحث آزمون را، مرور کنید. این مرور را به صورت آزمون انجام دهید.
فرایند را به درستی طی کنید
اگر میخواهید از آزمونها نتیجه بگیرید، باید فرایند آن را به درستی طی کنید. اینکه فقط درس بخوانید و انتظار نتیجه داشتهباشید اشتباه است. شما در کنار درس خواندن و تست زدن باید فرایندهای تکمیلی را هم انجام دهید.
طی کردن این فرایند چگونه است؟
متناسب با شرایطتان و سطح خودتان یک آزمون را انتخاب کنید و طبق برنامه راهبردی آن پیش بروید. در آزمونها بدون هماهنگی با مشاورتان غیبت نکنید.
برنامه مطالعهتان را با دبیر مدرسه یا آموزشگاه چک کنید که در کدام آزمونها به بودجه بندی میرسید.
ممکن است از برنامه آزمون عقب بیفتید یا به دلیل امتحانات مدرسه نتوانید خودتان را به بودجه بندی برسانید. در این مواقع باید با هدفگذاری درست، آن مباحثی که میرسید را مشخص کنید و سر جلسه آزمون به همانها پاسخ دهید.
ممکن است به کل بودجهبندی یک درس نرسید. هنگام هدفگذاری برای آن درس درصد صفر را در نظر بگیرید و به سوالات آن درس اصلا پاسخ ندهید. از شانسی و حدسی پاسخ دادن پرهیز کنید.
هدف صرفا درس خواندن نیست. بلکه درست و اصولی درس خواندن است.
برای پیشآزمون از چه منابعی استفاده کنیم؟
میتوانید از آزمونهای سال قبل که منطبق با بودجه بندی است استفاده کنید و از خودتان آزمون بگیرید.
میتوانید از تستهای زماندار و شناسنامه دار از همان مباحث بزنید.
از کتابهای آزمونی مثل موج آزمون یا فصل آزمون هم میتوانید پیشآزمون بزنید. البته باید قبل از این کار حتما منطبق بودن بودجهبندی را چک کنید.
پیشآزمون یعنی آمادگی برای رویارویی با آزمون اصلی. پس هرچه بیشتر تست بزنید و با تستهای متنوعتری آشنا شوید در آزمون اصلی موفقتر عمل میکنید.
پیشآزمون را حتما در زمان استاندارد بزنید و وقت را مشابه آزمون اصلی در نظر بگیرید.
پیشآزمون را حتما تحلیل کنید
پس از اتمام پیشآزمون زمان تحلیل و بررسی آن است. اول درصد بگیرید و بعد به بررسی سوالات غلط و نزده بپردازید. نکات حل این سوالات را استخراج کنید و به جزوه خلاصهنویسیتان اضافه کنید.
به شیوه بازخوانی، بازسازی و بازیابی عمل کنید
مبحثی که در آن سوال غلط دارید را با مراجعه به جزوه و درسنامه دوباره بخوانید و بازخوانی کنید. مثالهای جزوه را حل کنید.
در مرحله بازسازی به سراغ تستهای کتاب تست بروید. چند تست مشابه حل کنید و حتما دقت کنید که این تستها از هر سه سطح آسان، متوسط و دشوار باشند.
در نهایت به سراغ بازیابی بروید یعنی دوباره به سوالی که در آزمون غلط زدهاید بروید و آن را حل کنید. سپس نکتهی آن سوال را استخراج و یادداشت کنید.
سردرگم و ناامید نشوید
ممکن است به علت منطبق نبودن برنامه آزمون با برنامه کلاسهایتان، پیشآزمون را پایینتر از حد انتظارتان بدهید. نگران نشوید و به مسیرتان ادامه دهید. هدف از آزمون دادن سنجیدن آموختههاست.
هدف گذاری برای آزمون اصلی، بر اساس پیشآزمون
بر اساس پیشآزمون برای آزمون اصلی هدفگذاری کنید. بهترین حالت هدفگذاری برای آزمون، استفاده از دادههای پیشآزمون است. هدفگذاریتان برای آزمون را مطابق با درصدی که در پیشآزمون زدهاید در نظر بگیرید و حتما آنها را یادداشت کنید.
این کار در مدیریت جلسه آزمون بسیار به شما کمک میکند. برای مثال شما برای درس فیزیک،برای 20 درصد هدفگذاری کردهاید. یعنی از هر 10 سوال باید به 2 تا 3 سوال پاسخ دهید.
بنابراین سر جلسه آزمون سوالات را نگاه میکنید و به 2 تا 3 سوال آسان تا متوسط پاسخ میدهید. با این روش هم زمان شما مدیریت میشود هم سوالات ساده را از دست نمیدهید.