فاطمه دهقانپور
۱۴۰۱/۱۰/۲۰

آیا مهارت تندخوانی باعث افزایش یادگیری می‌شود؟

خواندن همان یادگیری است؟

تندخوانی یعنی خواندن سریع، با درک متن نسبی به طوری که فقط مطالب اصلی را متوجه شویم. و با کلیات و ساختار موضوع آشنا شویم.

ما به دنبال مطالعه صحیح با یادگیری عمیق هستیم که تندخوانی، بهترین ابزار رسیدن به آن مرحله است. خواندن، مطالعه و یادگیری سه مفهوم متفاوت هستند که ما به اشتباه به هر سه این ها درس خواندن می‌گوییم اما هرکدام تعریف خود را دارند.

خواندن

تونی بوزان، نویسنده و بنیان‌گذار تکنیک‌های نقشه ذهنی می‌گوید: هدف از مرحله خواندن، درک عمیق و حفظ مطالب نیست. بلکه فقط فهمیدن و انتقال مطالب از کتاب به یادداشت‌هاست. یعنی خلاصه‌نویسی.

پس می‌خوانیم تا کلیات مطلب را بدانیم و بتوانیم خلاصه خوبی از آموخته‌ها بنویسیم.

تندخوانی می‌کنیم تا ساختار و موضوع اصلی را بدانیم و با داشتن مهارت تندخوانی به‌جای یکبار چند بار مطلب را بخوانیم. البته با صرف زمان کمتر و در بازه‌های زمانی مختلف.

تندخوانی، دو مرحله‌ی بعد، یعنی مطالعه و یادگیری را عمیق‌تر و پر بازده‌تر می‌کند.

پس بعد از مرحله خواندن باید بنویسیم و بهترین نوع نوشتن خلاصه‌نویسی است. اما اگر در ابتدا خلاصه‌نویسی برای‌تان سخت است می‌توانید از الگوهای دیگر نوشتن استفاده کنید و کم‌کم مهارت نوشتن‌تان را بهبود دهید تا در خلاصه‌نویسی هم به تسلط برسید.

انواع نوشتن

نوشتن یکی از مهم‌ترین ابزارهای تثبیت مطالب در ذهن است. شما می‌توانید با نوشتن دانسته‌هایتان را در بند خود بیاورید و با مرور مداوم و تمرین و تکرار از فراموشی آن‌ها جلوگیری کنید.

تا ننویسیم مطلب به درستی در ذهن ما نمی‌نشیند. آن‌جایی اهمیت نوشتن و دست به قلم شدن بیشتر می‌شود که با حل سوال در درس‌های ریاضی، فیزیک و مسائل شیمی مواجه می‌شویم. اما در درس‌های مفهومی و حفظی هم، یادداشت کردن و نوشتن فهم ما از مطلب و یادگیری ما را چند برابر می‌کند. 

درکتاب

اضافه کردن کاغذ سفید به کتاب و نوشتن توضیحات مهم و حل تمرینات و مثال های کتاب در این صفحات.

حاشیه‌نویسی

خیلی مفید است و شما می‌توانید نکات مهم و دریافت خودتان از متن را در حاشیه کتاب یادداشت کنید.

برخی انتشارات‌ها کتاب های‌شان را با حاشیه‌نویشی در اختیار خوانندگان قرار می‌دهند.

جزوه نویسی

مرتب‌تر و تمیزتر از دو روش قبلی است و معمولا مخصوص کلاس‌های درس یا ویدیوهای آموزشی است. شما آموزش‌های دبیر و نکات مهم را در جزوه می‌نویسید.

نکته نویسی

 استخراج نکات مهم و موردی نوشتن مطالب که می‌تواند در دفتر مخصوص یا در حاشیه کتاب و جزوه نوشته شود ( ترکیب دو روش)

مطالعه  

این مرحله عمیق‌تر و دقیق‌تر از خواندن است که در آن فهم بیشتری از مطلب صورت می‌گیرد. برای درک بیشتر بهتر است در این مرحله یادداشت‌های‌مان را با دقت بیشتر بخوانیم و آن ها را تکمیل کنیم. در مطالعه اصولی شما باید از روش خاصی استفاده کنید و آن را در همه‌ی درس ها بکار بگیرید.

یادگیری

با خواندن چندباره‌ی خلاصه‌ها و یادداشت‌ها و حل تمرین حاصل می‌شود. تندخوانی موجب بهبود یادگیری می‌شود. چرا که با ارتقا‌ی سرعت و دقت و تمرکز شما فهم شما از مطالب بیشتر شده و در زمان کمتر مطالب بیشتری را یاد می‌گیرید.

تندخوانی ظرفیت ذهن شما را افزایش می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد یک فرد عادی هنگام مطالعه از 35 درصد ظرفیت مغزش استفاده می‌کند و کسی که تندخوان است  55 درصد ظرفیت مغزش درگیر مطلب است.

داشتن مهارت تندخوانی ذهن شما را به حرکت در می‌آورد و باعث می‌شود از پتانسیل بالای مغز بهتر استفاده کنید. همچنین تمرکز و دقت شما در هنگام مطالعه را چند برابر می‌کند.

علاقه به یادگیری

هر کاری اصول مخصوص خودش را دارد و یکی از اصولی‌ترین روش‌های مطالعه تندخوانی است.  مهارت تندخوانی باعث بیشتر شدن علاقه شما به درس خواندن می‌شود چرا که هم سرعت‌تان بالاتر می‌رود و در زمان کم‌تری مطالب را می‌خوانید و یاد می‌گیرید. درنتیجه شما حس بهتر و علاقه بیشتری نسبت به مطالعه پیدا می‌کنید.

زمان یادگیری تندخوانی

شما در در هر سنی و در هر زمانی می‌‌توانید یادگیری تند خوانی را شروع کنید. و حتما توجه کنید که تندخوانی یک آموزش تئوری نیست بلکه از جنس مهارت است و برای تسلط روی مهارت باید بارها  تمرین و تکرار کرد. پس بهتر است زمانی دوره تندخوانی را شروع کنید که فرصت کافی برای انجام تمرینات روزانه را داشته‌باشید. بهترین زمان برای دانش‌آموزان فصل تابستان است که می‌توانند برای تمرینات وقت بگذارند و در حین تمرین، کتاب‌های عمومی و غیر درسی را هم بخوانند و فرصت لازم برای یادگیری این مهارت را دارند.

دوره‌های پیشنهادی