حمایت پنهان؛ قسمت اول؛ تاثیرات والدین بر فرزندان در دوران تحصیل
اهمیت تثیر والدین در سال کنکور
شنیدن کامل بهترین کمک والدین خلاق است.
فرزند: رقابت خیلی سنگین است و...
والدین:واقعا همینطور است و...
ذهن فرزند: خدا را شکر که پدر و مادرم مرا درک میکنند. خیلی سبک شدم حالا میتوانم به کارهایم برسم.
پدر و مادر حامی و خلاق
دانشآموزان در سال کنکور فشار روانی زیادی را تحمل میکنند و گاهی نیاز دارند پیش پدر و مادر خود درد و دل کنند. به یاد داشته باشید در این شرایط فقط به حرفهایشان گوش دهید. به هیچ عنوان شکستهای گذشته آنها را یادآوری نکنید.
گلایهها و نارضایتیهای فرزندتان را صمیمانه گوش کنید. حتی اگر اغراق آمیز، غیرمنطقی و خلاف واقع باشد. به احساسات فرزندتان (نه قضاوتهای منفی او) بازتاب دهید و با او همدلی کنید.
از گرفتن تصمیمهای هیجانی و از روی احساس در سال کنکور فرزندتان خودداری کنید. تصمیماتی مثل مهاجرت، ترک تحصیل، متارکه و ...
تفاوت قضاوت و احساس
احساس بچهها طبیعی و قابل احترام است. اما قضاوتهای آنان باید مورد بررسی قرار گیرد. برای بررسی قضاوتهای فرزندتان در مورد نحوهی تدریس دبیر، سخت یا آسانی آزمونها و ... میتوانید از مشاور یا دبیر مدرسه کمک بگیرید.
در مورد درست یا نادرست بودن قضاوتها یا ارزیابیهای فرزندتان داوری نکنید و با او به بحث نپردازید (سرکوفت نزنید)؛ فقط شنوندهی بیطرف باشید. سپس با بازتاب دادن به احساساتش با او همدلی عاطفی کنید.
اختیار فرزندان و آزادی عمل
فرزندان شما مختار هستند و شما حق دخالت و امر و نهی به آنها را ندارید. بلکه میتوانید با آگاهی دادن به آنها کمک کنید تا انتخاب بهتری داشته باشند.
بهجای منع فرزندتان از چیزهای که فکر میکنید وقت او را تلف میکنند، (مثلا گوشی موبایل) فرهنگ استفاده از آن وسیله را به او آموزش دهید. یادتان باشد فرزندتان از شم الگو میگیرد. اگر خود شما بیشتر وقتتان را در فضای مجازی میگذرانیدف نمیتوانید از او انتظار داشته باشید این کار را نکند.
رفتارهای سلبی مثل گرفتن و منع کردن راه حلهای دائمی و مناسبی نبوده و نیستند. فقط اعتماد بین شما را از بین میبرند. پس اختیار فرزندتان را جدی بگیرید.
نصیحتهای تکراری
والدین خوبی چون شما؛ از نصایح تکراری و تذکر مداوم برای درس خواندن والقای ترس و نگرانی در مورد کنکور و القای نگرانیهای خود به فرزندان پرهیز کنید.
مسئولیت درسی فرزندتان و نوع برنامهریزی او را به خود او و مشاوران بسپارید. با اعتماد به فرزند خود و سیستم محل تحصیلش، وضعیت درسی او را غیر مستقیم زیر نظر داشتهباشید. و اگر تخصصی در این زمینه ندارید، مدام از خودتان تز ندهید.
ارزیابی فرزندان
برای ارزیابیهای منفی فرزندتان فورا و بهصورت محرمانه، با مشاوران و مسئولان محل تحصیل وارد گفتکو و تبادل نظر شوید و راه حل کمک به او را پیدا کنید.
فضای خانه
محیط تاثیر بسیار زیادی بر آرامش و انگیزه فرزندان دارد. فضای خانه را تا جای ممکن آرام، شاد و صمیمی نگهدارید. با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی که بهم ریخته است، این کار خیلی سخت است اما هنر یک پدر و مادر خوب این است که آرامش را برای فرزندشان محیا کنند و اجازه ندهند این شرایط تاثیری در روحیهی فرزندش بگذارد.
از طرح مسائل حل نشدهی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی در حضور فرزندتان پرهیز کنید. مطرح کردن این بحثها در حضور آنها فقط استرس و اضطرابشان را بیشتر میکند.
تاثیر شما بر فرزندتان
فرزند چهرهی والدین خود را در بیشتر اوقات خوشحال، شاد و امیدوار میبیند و امید از چهرهی والدین، به جان و دل او موجی از مقاومت و خلاقیت پدید میآورد.
اخلاق بد و چهرهی عبوس والدین ممکن است امیید و انگیزه را در فرزند از بین ببرد. این هنر پدر، مادری است.
الگو بودن پدر و مادر
الگوی خوبی باشیم. تربیت با حرف درست نمیشود. فرزندان ما آنگونه میشوند که ما هستیم نه آنگونه که دوست داریم. فرزندان عمل والدین را کپی میکنند.
شرایط را برای استراحت مفید و تفریح لازم، آنگونه که میسر است، فراهم کنید. استراحت درست و کافی و بالا بردن روحیه، یکی از نیازهای اساسی فرزند شماست که اگر رعایت نشود ممکن است آسیبهای جبران ناپذیری به روان فرزند شما بزند.
فرزند شما غیر از حرف زدن و درد دل کردن، گاهی به تحسین و تایید نیاز دارد. خوشبختانه شما هر روز جنبههای مثبت او را برجسته میکنید. و احساس خوب خود را دربارهی کارهای کوچک و بزرگ او ابراز کنید تا حساب پسسانداز عاطفی او همیشه پر باشد.
اعتماد شما به روند آموزشی و توصیهی مشاوران، اعتماد به نفس شما را بالا میبرد.
دعای خیر برای فرزندان
همهی مشورتها و تلاشها را انجام دهید؛ اما با این همه هر شب دست به دامان خدای مهربان شوید. دعا، سرنوشت و تقدیر را تغییر میدهد، هر چند محکم شده باشد. قطعا دعای خیر شما برای فرزندتان تاثیرات بسیار زیاد و عمیقی بر او و انرژیاش خواهد داشت.